امام صادق(ع) فرمودند:
دو ركعت نماز به همراه نگين عقيق، معادل هزار ركعت نماز بدون عقيق است.
هر كس انگشتر فيرزوه دست كند، دست او نيازمند نخواهد شد.
فضيلت فيروزه از قول امام كاظم(ع): فيروزه سنگي است كه جبرئيل به رسول خدا(ص) هديه نموده است و رسول خدا آن را به اميرمومنان علي (ع) بخشيد.
فيروزه درمان كسي است كه صاحب فرزند نمي شود.
امام صادق از رسول خدا چنين نقل فرمودند:
خداوند سبحان مي فرمايد: هر آينه من خدا، حيا مي كنم از بنده اي كه دستش را به سوي من بالا آورده و در دستش انگشتري با نگين فيروزه است، نا اميد برگردانم.
عبد خير مي گويد: حضرت علي(ع) چهار انگشترداشتند، كه به دست مي كردند:
- انگشتر ياقوت براي نجابت و بزرگي
- فيروزه براي پيروزي
-حديد چيني براي نيرومندي
- عقيق را نيز براي محافظت
فردي را نزد حاكمي به سبب جرمي مي بردند حضرت صادق (عليه السلام) فرمود كه انگشتري عقيق به او برسانند، انگشتري به او رساندند و مكروهي به او نرسيد.
شخصي را از برابر حضرت امام محمد باقر(ع) گذرانيدند تازيانه بسيار بر او زده بودند. حضرت فرمود: انگشتر عقيق او كجاست، اگر با او مي بود تازيانه نمي خورد.
كسي نزد حضرت خاتم(ص) آمد و شكوه نمود كه دزد در راه اموال مرا ربود، حضرت فرمود: چرا انگشتر عقيق در دست نداشتي كه آن از هر بدي آدمي را نگاه مي دارد.
در تفسير قمي جلد دوم از امام صادق(ع) روايت شده است: همه ملك سليمان را خداوند در انگشتر او قرار داده بود، هرگاه سليمان آن در دست مي گذاشت تمامي جن و انس و شياطين و همه پرندگان و وحوش به نزد وي حاضر گشته و از او اطاعت مي كردند. باد مأمور حمل تخت او بود و همه شياطين و انسانها و پرندگان و چهار پاياني كه تحت اوامرش بودند همگي آنها را جابه جا مي نمود.
سليمان به هنگام رفتن به بيت الخلا، انگشترش را در اختيار برخي از خدمتكارانش قرار مي داد. روزي شيطان آمد و خادم او را گول زد و انگشتر را از او ستاند و آن را در دست نهاد، نتيجه آن شد كه تمام شياطين و جن و انس و پرندگان و وحوش مسخر او گشتند و آن حضرت در جست و جوي انگشتر شد ولي آن را نيافت.
سرانجام شيطان ترسيد كه مردم متوجه حيله او شوند آن را به دريا انداخت. خداي -عزوجل- ماهي را مأمور به بلعيدن آن انگشتر نمود، بني اسرائيل چهل روز در جست و جوي حضرت سليمان بودند و از آن طرف سليمان در ساحل دريا به دنبال انگشتر بود و با گريه و زاري به سوي خداي تبارك و تعالي استغفار مي نمود و از اين اتفاق به جانب خدا توبه مي كرد. پس از چهل روز به صيادي رسيد كه ماهي صيد مي كرد، حضرت سليمان به او كمك نمود. آن صياد پس از صيد، يك ماهي به سليمان داد، او شكم ماهي را شكافت انگشتر خود را در آن ديد و انگشتر را به دست كرد و شياطين و جن و انس و پرندگان و وحوش در برابرش خضوع كردند و پادشاهي او به همان حالت اول بازگشت و حضرت، آن شيطان (كه انگشتر را ربوده بود) به همراه لشگري كه همراه او بودند به وسيله اسماء الهي حبس نمود و عده اي را در دل دريا و بعضي را در ميان سنگ و صخره ها زنداني نمود و آن شياطين تا روز قيامت زنداني و معذب هستند.
از قديم الايام به فوائد سنگها و جواهرات و نيز به خواص مغناطيسي و درماني آنها توجه داشته و در طب سنتي از آن بهره مي جستند.
گاهي شنيده مي شود فلاني با داشتن يك انگشتر، خير و بركات فراواني يافته و كارها مطابق ميل او پيش مي رود و ديگري انگشتري دارد ولي هيچ كاربردي برايش ندارد. اين به جهت آن است كه بايد در انتخاب نوع نگين دقت لازم به عمل آيد و نگيني انتخاب شود كه با طبع و مزاج شخص موافق باشد.
آداب انگشتري در روايات اسلامي
عقيق
معدن اصلي آن در صنعاي يمن است و البته در بصره و مغرب و هندوستان نيز موجود است اما نوع يمني آن از همه بهتر و مورد تاکيد است. اين عقيق در رنگهاي مختلف يافت مي گردد. در روايات متعدد خواصي براي عقيق ذکر شده منجمله نرسيدن غم و مصيبت به حامل آن، دوري از آتش عذاب،حرز و نگهبان در مسافرت ها، نگهداشتن از مردن بد و باعث ميمنت و مبارکي بودن تا حدي که روايت است دستي که در آن عقيق باشد اگر به دعا بردارند رد نشود. اصيل بودن عقيق و استفاده آن در جاهايي که حتما انرژي منفي در آنجا موجود است مانند محل هاي سکونت و کار جمعي که افراد متعدد با نيروهاي مثبت و منفي در آنجا وجود دارند مثل آپارتمانها،کارخانه ها و... توصيه مي گردد.
نگين عقيق
الف) ايمني دهنده در سفرها بوده و آدمي را از بدي ها حفظ مي كند.
ب) با خير و نيكي روبه رو مي كند.
ج) غم و غصه را رفع مي كند.
ه) فقر را از بين مي برد و باعث گشايش رزق مي شود.
و) كارها را به نيكي و خوبي تمام مي كند.
ز) موجب اجابت دعا و برآورده شدن هر حاجتي مي شود.
ح) موجب بركت و باعث ايمني از بلا مي شود.
ط) ايمني از پادشاه ظالم.
ي) همراه داشتن آن به هنگام نماز معادل هزار ركعت است.
حضرت محمد (صلي الله عليه و آله) فرمودند: (يا علي) همانا عقيق اولين كوهي است كه به ربوبيت خداي متعال و نبوت من و وصي بودن تو و امامت فرزندانت و اختصاص داشتن بهشت به پيروان تو و اختصاص آتش به دشمنان تو شهادت داده است.
فيروزه
فيروزه نوعي سنگ است که در عربي به نام ظفر معروف است. معدن آن در خراسان است در بازار فعلي فيروزه در دو نوع نيشابوري و دامغاني موجود است که نوع نيشابوري آن بهتر است. از خواص فيروزه آن است که ديدن آن براي روشنايي چشم مفيد است.
حضرت امام صادق(ع) مي فرمايد فقير نمي شود دستي که انگشتر فيروزه در آن باشد و نيز رسول خدا مي فرمايد خداوند دستي که در آن انگشتر فيروزه باشد را محروم بر نمي گرداند.
الف) باعث بي نيازي و دوري فقر مي گردد.
ب) جهت ايجاد فرزند مؤثر است.
ج) در استجابت دعا مؤثر است.
د) عامل فتح و پيروزي است.
هـ) دور گرداننده دردها از ديدگان است.
و) موجب گشايش سينه مي گردد.
ز) قوت دل را زياد مي كند.
ح) باعث برآورده شدن حاجات مي شود.
يكي از خادمان امام هادي (عليه السلام) از آن حضرت جهت زيارت علي بن موسي الرضا اجازه سفر به سرزمين طوس گرفت. حضرت به او فرمودند: انگشتري با نگين عقيق زرد به همراه داشته باش كه بر روي آن حك شده باشد «ماشاءالله لاقوه الا بالله استغفرالله» و بر آن سوي نگين «محمد و علي» حك كن.
خادم مي گويد: از نزد امام بيرون شدم و انگشتري را طبق دستور امام تهيه كردم و مجدداً براي خداحافظي به حضور امام رفتم. فرمودند: انگشتري ديگر با نگين فيروزه بايد همراهت نمايي كه در بين طوس و نيشابور شيري با تو روبه رو مي شود و قافله را از راه رفتن باز مي دارد، به سوي آن شير رفته و انگشتر را نشانش مي دهي، به او بگو مولاي من مي گويد از راه كنار برو. بعد اضافه كرد، بايد نقش روي انگشتر الملك لله و سمت ديگر آن «الملك لله الواحد القهار» باشد كه انگشتر حضرت علي (عليه السلام) اين نقش را داشته است. كه آن سپري در برابر درندگان و عامل پيروزي در جنگهاست.
ياقوت
سنگ ياقوت افضل انگشتر هاي ديگر است و قرآن کريم در سوره الرحمن بدان اشاره کرده است.
الف) باعث از بين رفتن فقر مي شود.
ب) دارنده آن نجابت و بزرگي مي يابد.
ج) پريشاني را زايل مي كند.
رسول خدا (صلي الله عليه و آله) خطاب به امام حسين (عليه السلام) فرمودند:
فرزندم، انگشتر ياقوت و عقيق به دست كن كه فرخنده و مبارك است و هرگاه كسي به آنها نگاه كند نور صورتش زياد مي شود و يك ركعت نماز با آن دو، برابر با هفتاد ركعت نماز بدون آنهاست...
ياقوت نشانه شرافت مومن است و بهتر است بر آن ذکر (لااله الا الله الملک الحق المبين) حک شود. کسي که آن را بدست کند در چشم مردم باشکوه و جلا و هيبت جلوه مي کند و از اين جهت به اشخاصي که داراي مقام و موقعيت اجتماعي، سياسي و... هستند توصيه مي گردد که در موقع شرکت در جلسات مهم مخصوصا مواقعي که نياز به ارائه شخصيت با شکوه در نزد مخاطب دارد از اين انگشتر استفاده نمايد. ياقوت انواع مختلفي دارد از جمله سرخ و کبود و زرد و سفيد که بهترين آن سرخ بهرماني است.
زمرد
معدن زمرد در کشورهاي سودان، مغرب و مصر است ولي معروفيت آن در کشور هند بيشتر از کشورهاي ديگر است. بهترين انواع زمرد زبرجد است اگر چه بعضي معتقدند زبرجد جوهري ديگر است بهتر از زمرد و اکنون موجود نيست. بعد از الماس، ارزنده ترين سنگ قيمتي زمرد است و از خواص عمده آن اين است که اگر کسي آن را بدست نمايد سحر در او اثر نمي کند و فقير نمي شود و از اين جهت براي بطلان سحر و جادو يکي از وسائل آن شمرده مي شود نيز زمرد چشم زخم و سحر و جادو را باطل و دفع مي کند و باعث نشاط انسان است.
نگين زمرد
الف) سبب آساني كارهاست.
ب) زايل كننده فقر است.
ج) فقر را به توانگري مبدل مي كند.
از امام رضا (عليه السلام) درباره نگيني كه از سنگ زمرد ساخته مي شود، پرسيدند؟
امام فرمود: اشكالي ندارد اما به هنگام طهارت گرفتن (استنجار) آن را از دست درآورند.
شرف شمس
اين انگشتر يکي از معروفترين انگشترهاست که با داشتن طالبان زياد، در روز و ساعت مخصوص يعني 19 فروردين هر ساله تهيه مي گردد بدين نحو که در آن روز و ساعت معين طلسم مربوطه با آداب و تشريفات خاصي که بسياري مدعي آن هستند ولي هيچگونه رعايتي نمي کنند بر روي نگين زرد رنگ عموما و بعضا صفحه هاي زرد مانند کاغذ، ورقه برنجي، طلا و غيره حک مي گردد. اقوام مختلف بر تاثير آن در موارد وسعت رزق و مال و کسب و محبت و عقدالسان و رفع سردرد تاکيد دارد.
اين طلسم که در ظاهر از ستاره و چند الف مد دار و نردباني شکل و... تشکيل گرديده داراي چنان اهميتي است که خاصيت آن بر اهل فن و خواص پوشيده نيست چراکه اين علائم در واقع اسم اعظم خداوند قادر حکيم است. کثرت طالبين اين انگشتر بدليل آنست که همه و همه در پي کشف رموزي از اسم اعظم باري تعالي هستند و بر اين اساس انگشتر شرف شمس شهرتي عالمگير پيدا کرده است، پس به طالبين آن توصيه مي گردد به هر قولي در اين خصوص اعتماد نکند.
حک اين طلسم رموزات خاصي دارد که بسياري از مدعيان از آن بي اطلاع هستند. امروزه اشخاصي که استفاده از اين انگشتر را موجب موفقيت در امورات زندگي خصوصا رونق کسب و کار خود مي دانند و اشخاصي که استفاده از آن را در درمان بيماري هاي صرع و سردردهاي ميگرني شديد موثر در مقام مي دانند از آن استفاده مي نمايند.
حديد
حديد صيني يا آهن چيني رنگي تقريبا مشکي و يا قهوه اي تيره نزديک به مشکي دارد و ذکر مخصوص بر روي و پشت دور نگين باعث قدرت و قوت اين انگشتر است از اين رو براي مسئولين مملکتي ونيز اشخاصي که گرفتاريهاي بسيار شديدي دارند استفاده از آن فقط در ايام گرفتاري تا رفع آن توصيه مي گردد.
در مناقب آمده است که يکي از انگشترهاي حضرت علي (ع) انگشتر حديد چيني بوده که براي قوتش دست مي کرده است.
حديدچيني هنگام رويايي با اهل شر، آن ها را خاموش و نيز دشمني هاي جن و انس را از بين مي برد.
آنچه در رابطه با اين انگشتر دانستنش ضروري است آنست که اين انگشتر را به نا اهل و غير مسلمان توصيه نکنيد.
نگين حديد چيني:
الف ) جهت نيرومندي نيك است.
ب ) باعث دوري اجانين و شياطين مي شود.
ج ) از شر هر موجودي در امان مي دارد.
د ) اثر چشم بد را از بين مي برد.
ه- ) باعث آساني وضع حمل مي شود.
البته اين انگشتر به هيچ وجه به زنان باردار توصيه نمي شود چون براي جنين خطر دارد.
ژ ) براي اجابت حاجات دشوار نيك است.
ز ) باعث ايمني از ترس مي شود.
ح ) همراه داشتن آن به هنگام نماز مكروه است.
لاجورد
معدن لاجورد در بدخشان در کوهي معروف به کوه لاجورد است و آن داراي انواع مختلف تقريبا مشابه است. در نوعي از آن نقطه هاي زرد مي توان ديد که البته هرچه صافتر وخوشرنگتر باشد بهتر است. اين سنگ در اسهال و صفرا و براي اصحاب ماليخوليا و کساني که داراي بي خوابي هستند موثر است. همچنين معروف است که استعمال آن بر پلک چشم موجب رويش موي مژه چشم است.
يشم
يشم يا يشب سنگي است معدني است که هر کس آن را در نگين انگشتر با خود داشته باشد در چشم مردم شيرين و باوقار جلوه مي کند اين انگشتر به رنگهاي مختلف من جمله سفيد، سبز مغز پسته اي و سبز تيره در بازار موجود مي باشد. در قديم از آن کاسه ها و ظروف ديگر مي ساختند. انگشتر يشم در جهت تقويت معده خاصيت فيزيکي دارد. اين سنگ مانع از اصابت صاعقه است. همراه داشتن يشم بصورت نگين انگشتر، پيروزي فرد است از اين رو استفاده ورزشکاران،خوانندگان، هنرمندان از اين انگشتر توصيه مي شود.
البته به شما عزيزان اطمينان کامل ميدهيم که از هر هزار عدد سنگ يشم موجود در بازار، ممکن است یک عدد نيز واقعي و اصيل يافت نشود!
در نجف اشرف
درَ نجف از جمله سنگ هاي ارزنده ايست که نگاه کردن به آن معادل زيارت حضرت امير(ع) است و به سبب نگهداري و استفاده از آن، مکر و حيله شيطان مطرود مي گردد.
حضرت امام صادق(ع) مي فرمايد: دوست دارم براي هر مومن که پنج انگشتر در دست کند و شمرد يکي از آن ها را در نجف اشرف و کسي که آن را در دست کند خداوند مي نويسد به هر نگاهي براي او ثواب زيارتي و پاداش آن، پاداش پيغمبران و صالحين خواهد بود.
حرز
حرز بمعني امان و پناه است.
اين انگشترهاي نقره حاوي حرزهاي ائمه معصومين و بصورت حرزهاي امام جواد(ع) و حرز پنج تن و حرز چهارده معصوم موجود است. بدين صورت که دعاهاي حرز مخصوص بر روي پوست آهو نوشته شده و داخل آن قرار داده مي شود. البته امروزه به دلايل مختلف منجمله کسب منفعت بيشتر و يا عدم امکان عمل قراردادن پوست آهو در اين انگشتر عموما حرز روي کاغذ نوشته شده داخل آن قرار داده مي شود، حال اينکه آيا اصلا اين حرزها قابل رويت وخواندن هستند يا خير؟!
انگشتر در دست راست يا چپ
از امام كاظم(ع) سؤال شد آيا انگشتر را بايد در دست راست كرد؟ فرمودند: هرطور كه مي خواهي، دست راست باشد يا چپ.
رسول خدا فرمود: يا علي! انگشتر در دست راست كن كه اين عمل فضيلتي است از سوي خداي -عزوجل- براي آفريدگان مقربش.
ابوالعلاء از امام صادق(ع) درباره انگشتر به دست راست كردن سؤال كرد و گفت: من ديده ام بني هاشم انگشترهاي خود را در دست راست مي نهند.
حضرت فرمود: پدرم امام محمدباقر(ع) در دست چپ انگشتر مي گذاشت و او (پدرم) افضل بني هاشم و فقيه ترين آنها بود.
امام حسن عسكري(ع) در سال دويست و شصت قمري خطاب به شيعيان فرمودند: تاكنون امر ما اين بود كه انگشترتان را به دست راست بگذاريد، اين در حالي بود كه ما (اهل بيت) در ميان شما حاضر بوديم ولي اكنون امر مي كنيم انگشتري را به دست چپ كنيد به جهت آنكه ما از ميان شما غائب مي شويم تا زماني كه پروردگار امر ما و امر شما را ظاهر كند همانا اين بهترين دليل براي شما در ولايت ما اهل بيت است. همان لحظه شيعيان در حضور امام انگشترهاي خود را از دست بيرون كرده و در دست چپ شان قرار دادند و حضرت به آنان فرمودند: اين قضيه را براي شيعيان ما نقل كنيد.
رسول اكرم مي فرمايد: امتم را از دست كردن انگشتر در انگشت سبابه و وسط نهي مي كنم و در روايتي ديگر اين عمل (انگشتر در انگشت سبابه و وسط نمودن) را از افعال قوم لوط دانسته اند